Persoonlijke bron
In de 3e klas van de ALO, 1981, in Amsterdam krijgen we van leraar shihan Jan Kallenbach een film te zien. “Les arts martiaux: ou l´espirit des budo”, van Michel Random. Hier zie ik voor het eerst oude meesters hun budokunsten vertonen gehuld in mystiek en bovenmenselijke gaven en bovenal; ik realiseerde me dat zij zich allen bezig hielden met de geheime krachten van het leven. Voor mij opende zich een totaal nieuwe wereld en koesterde de wens om haar te ontdekken.
Gesteund door Jan Kallenbach reis ik in 1985 met vriend Peter Otten voor negen maanden af naar het oosten en naar Japan om de achtergrond en de cultuur van deze wereld te ontdekken en te ervaren. Na mijn terugkomst was mijn wens bij Jan Kallenbach te trainen, maar ik was nog een groentje en had een redelijk bandeloos leven, en ging, om gezichtsverlies te voorkomen, als proef met Aikido beginnen. In de kosmos in 1987 krijg ik mijn eerste les van Peter Bacas. Na een paar weken trainen werd ik gegrepen door het Aikido van Peter Bacas en. ben sindsdien tot zijn dood in 2006( en ook nog er na tot op heden) met hem verbonden en bezig met Aikido, zowel professioneel als in het dagelijks leven.
Visie
Wij mensen zoeken allen een weg om vorm en inhoud te geven aan ons leven. Langs dat pad zijn we voordurend in beweging en in ontwikkeling, zowel letterlijk met ons lichaam als figuurlijk met onze geest. De oosterse meesters wisten al heel lang dat de kwaliteit van die vorm toeneemt als we oefenen in heelheid van lichaam en geest. Een lange traditionele weg van zowel die van de monnik als die van de de Samurai uit het vroege Japan kenden verschillende methodes en oefeningen die deze eenheid moest bevorderen. Ze wisten hoe ze lichaam en geest sterk, weerbaar en soepel konden houden en kenden methodes die de kwaliteit van handelen en van leven konden verhogen. Deze inzichten hebben we ook van onze meesters Fujita Sensei, Peter Bacas Sensei, en voor mij persoonlijk van Jan Kallenbach Sensei. Ze worden expliciet uitgedragen in het beoefenen van de krijgskunst en voor ons in het bijzonder het Aikido.
Aikido
Aikido is een Japanse verdedigingskunst, waarin oude effectieve krijgstechnieken van de Samurai worden vertaald naar gezondheid, juiste ademhaling, werken met ki, souplesse, balans, harmonie, innerlijke kracht en gracieus bewegen. Aikido zie ik als: de kunst van het niet vechten.
“Do” komt van het Chinese woord Tao en staat voor pad of de weg die je bewandelt om vorm en inhoud te geven aan je leven doormiddel van oefening.
Do- vormen en in het bijzonder Aikido zijn verbonden met omgangsnormen, etiquette en biedt als bewegingskunst een groot arsenaal aan oefeningen die een vormend karakter hebben zowel fysiek, geestelijk, mentaal als spiritueel. Mede daardoor heb ik het aikido kunnen integreren in mijn werk als bewegingsdocent in de forensische psychiatrische kliniek dr Henri vd Hoeven kliniek en als docent Aikido op de opleiding Sport,Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam.
Door Aikido heb ik geleerd om efficiënt om te gaan met mijn energie, contact te maken met me zelf en met mijn innerlijke kracht. Ik kan me beter focussen en rustiger blijven in complexe situaties
ipv chaotisch te worden zoals ik vroeger deed. Aikido houdt me ook in mijn structuur als ik die door omstandigheden wat dreig te verliezen. Aikido leert me met plezier te werken aan mijn zelfvertrouwen en aan die van anderen. Wie contact kan maken, hoeft niet te vechten. Als je aan Aikido doet krijg je over de hele wereld budovrienden en mogelijkheden om te trainen.
Yawara
Zoals eerder vermeld hebben we met de belangrijkste aikidovrienden Frances van Berkel, Micah Hrehovcsik, en Lex v Teeffelen (dojo oudste) in 2003 Yawara opgericht. Hier wordt met passie en op kwalitatief hoog niveau aikido onderwezen. We verzorgen stages in samenwerking met de CABN met Japanse leraren. We besteden aandacht aan Jo en Bokken technieken onder leiding van onze Duitse leraar Dr Leisinger (6e dan), we gaan de laatste jaren met leden naar de seizoenvieringen met Shinto priester drs de Leeuw. Maar we bieden ook als club een gezellige sfeer, waar we werken aan gezondheid, plezierig bewegen en social events.
Naast Aikido beoefen ik sinds 2002 Tai Ki Kenpo bij Shihan Jan Kallenbach (Kyoshi Tai ki Kenpo (8e dan), Master teacher Yi-Chuan) Ik ontving in 2009 van hem het Menkyo certificaat van Tai Ki Oku-iri( met als aantekening : shugyosa )
Readers (HvA) en Essays
1. “ Aikido: principes van Aikido, persoonlijke vorming en management”, Rob Conradi 2003
2. “Lichaamstaal”, Rob Conradi 2005
3. “ Martial arts”, Rob Conradi/ Jack van de Wal 2007
4. “Aikido as a means of treatment for mentally disturbed criminals in a forensic psychiatric
clinic.”, Rob Conradi 2007
5. “De weg van de krijger en strategie”, Rob Conradi 2008
6. “ Het Ik, Hara en werken vanuit je kern met Aikido”, Rob Conradi 2008
7. “reader voor studenten ALM, LMA bij de CABN”, Rob Conradi 2009