Morihei Ueshiba Osensei

Wat is aikido?


Aikido is een krijgskunst die gericht is op zelfverdediging en op persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ze is verdedigend van aard is en is ontwikkeld uit de eeuwenoude technieken van de Japanse ‘Samurai’.

De naam Aikido is Japans en betekent letterlijk: de weg of de kunst om energie in harmonie te brengen. De naam en de stijl ontstaat in het naoorlogs Japan, dat verscheurd is door het eigen geweld en de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Er is behoefte aan vrede, harmonie, rust en verbinding. De grondlegger Morihei Ueshiba (1883-1969) transformeerde zijn oorspronkelijke harde Budo stijl van de Samurai, waarin je tegenstanders kon uitschakelen tot een stijl die juist gericht was op het scheppen van energie, verbinding, innerlijke kracht en harmonie.

Training Ki is not for destroying life, it is for the benefit of creating life (Morihei Ueshiba)

Morihei Ueshiba realiseerde zich dus dat technieken die gebruikt worden in gevecht niet alleen geschikt waren om de vijand mee te verwonden. Door toegewijd trainen en oefenen kunnen zij gebruikt worden om persoonlijke kracht, vitaliteit, balans en karakter te ontwikkelen, factoren die de kwaliteit van het leven sterk kunnen verbeteren. Veel van zijn voorgangers en tijdgenoten waaronder de grondleggers van het moderne Karate-do en Judo deelden die mening. Aikido verschilt van veel andere krijgskunsten doordat het geen wedstrijden of competitie kent. De nadruk ligt bij het ontwikkelen van een efficiënte manier van zelfverdediging, persoonlijke ontwikkeling en spirituele ontwikkeling. De basis van Aikido is een actieve wijze van “niet-vechten”, dit uit zich door nooit recht tegen een aanval in te gaan maar deze met behulp van vloeiende cirkelvormige bewegingen op te vangen. De energie van de aanval wordt vervolgens in een veilige richting geleid en geneutraliseerd. De energie van de aanvaller wordt tegen hemzelf gebruikt, hierdoor is het niet nodig sterk te zijn om Aikido te kunnen beoefenen.

Door regelmatig te oefenen van Aikido technieken bevorderen we onze gezondheid, oefenen we juist ademhaling, leren we werken met ki, souplesse, balans, harmonie, innerlijke kracht en leren we uiteindelijk vloeiend en gracieus bewegen.

Aikido heeft zicht door de jaren heen ook bewezen als een zeer effectieve wijze van zelfverdediging, het maakt bijvoorbeeld deel uit van de politieopleidingen in vele landen. Een bijzonder aspect is dat in de technieken die het Aikido vormen het ‘niet vechten’ is ingebakken, de technieken zijn erop gericht een aanval zodanig te neutraliseren dat ook de aanvaller er geen nadelige gevolgen aan ondervindt. De klemmen en worpen zijn erop gericht om schade aan het lichaam van beide partijen in het conflict te voorkomen. Aikido maakt zich hiermee tot een krijgskunst, die hoewel ontwikkeld uit eeuwenoude technieken, voor de moderne wereld zeer geschikt is.

Zen en Aikido

Aikido wordt ook wel genoemd Zen in movement. Dit verwijst naar stillnes in movement en flow. Onze trainingen beginnen altijd met Zazen. Dat is een zittende meditatie, waarin je je je aandacht richt op je ademhaling en je je turbulente drukke geest tot rust brengt om daarna in toewijding te kunnen trainen. Deze innerlijke rust bevordert een sterk centrum van waaruit je de bewegingen oefent. Als je vanuit dit sterke centrum in ontspanning kan oefenen, zonder kracht en geweld en met een rustige geest, ontstaat er uiteindelijk moeiteloosheid, flow en gracieus bewegen.

Mensen van alle leeftijden, beide geslachten en alle achtergronden beoefenen al jaren met veel plezier Aikido